Podpořte vaši osobnost stylem vaší domácnosti

Podpořte vaši osobnost stylem vaší domácnosti

Na naše vnitřní rozpoložení dokáže působit nejen průběh dne, ale podobným způsobem nás zvládne ovlivnit i prostředí, ve kterém se pohybujeme. Pokud s námi neladí, vzniká v nás zvláštní pnutí. Většinou není v naší moci ovlivnit kancelář, ale svůj domov můžeme vypilovat ve prospěch svému zdraví. Znáte hlavní proudy?

Anglický styl

Anglické podnebí je sychravé, proto jsou domácnosti uzpůsobeny potřebě se zahřát. Základními používanými barvami jsou odstíny hnědé, žlutá, červená a bílá. Neměla by chybět typická kostka, dřevěná podlaha nebo kožená sedačka s pohodlnými polštářky a přehozem. Nezapomeňte ani na konvičku na čaj, hrníčky či kovový tác. Typickým doplňkem je krb. A to ať funkční na oheň a nebo „jen“ jeho imitace. Pracuje se zde s masivem a stěny v klasickém pojetí často zdobí tapeta. Útulnost a hřejivý pocit dodávají místnosti i závěsy.

Severský styl

Nedostatek světla působí na naši psychiku značně depresivním dojmem (chybí vitamin D). Snad proto se na severu začalo do domovů přivádět všemi možnými způsoby. Velká okna, hojné použití „rafinovaných“ světel, dřeva a světlých barev - zejména různé odstíny (spíše s pastelovým nádechem) bílé, šedé a hnědé. Stěny bývají zdobeny nejen obrazy, ale i různými fotografiemi, nápisy a nebo nějakým plastickým dekorem. Místnosti lze oživit i osamělými velmi barevnými doplňky (například žlutý polštář, oranžové křeslo či zelené jídelní židle). Speciální odrůdou tohoto stylu je pak Lagom.

Středomořský styl

Moře, vlny, obzor, volnost. To vše v sobě nese středomořský styl. Dominuje mu kombinace modré (všemi odstíny), bílé a stříbrné (nebo šedé). Celkově se nese v jemném optimistickém duchu. Hojně se pracuje s různými  proutěnými doplňky, polštářky, dekoracemi ve stylu moře či lucernami. Velmi lahodně působí například v kombinaci s klasickou dřevěnou podlahou (nebo její imitací), případně přiznaným trámovím. Ještě častěji však na podlaze najdete dlažbu, v kuchyních například tzv. cotto.

Minimalismus

Zamysleli jste se někdy, co vlastně k životu potřebujete a hlavně - kolikrát? Minimalistický styl se vyznačuje nejen menším počtem předmětů v prostoru, ale také jednoduchými tvary, čistotou linií a důrazem na detail. Většinou bývá součástí interiéru nějaká dominantní výrazová linka (obraz, opakování barev či určitého prvku). Vyhovuje zejména těm, kteří pro svůj život potřebují řád. Pohled do „prázdného“ okolí je uklidňuje, vzbuzuje v nich pohodu a umožňuje jim přemýšlet.

Industriální styl

Tento styl vznikl v Americe, když začaly ve velkých městech zavírat velké továrny. Místo aby se budovy zbouraly, přišlo několik architektů s nápadem předělat je na bydlení. Vznikl tak syrový styl, který se nebojí jít na dřeň. Materiály jsou neopracované, hojně se pracuje s kovem, betonem, oprýskanými zdmi či přiznanými nosníky a trubkami. Interiér tak bývá malým uměleckým dílem. Přesto dokáže být útulný. Velmi často se kombinuje s minimalismem.

Rustikální styl

Příroda v našich domovech mnohé uklidní. Právě v tomto stylu se s ní hojně pracuje. Používají se různé přírodní materiály - ze dřeva nejčastěji dub či buk. V obývacích pokojích se jím často obloží i stěny a nebo strop. Kuchyně se pyšní zdobnými dvířky, často prosklenými, různými záclonkami, velkými hrnky s puntíky, starými váhami či hmoždířem. Tvary bývají zakulacené (včetně rohů), nábytek bytelný. Židle mívají pohodlné polstrování, v obýváku nechybí deka ani polštářky. Velmi oblíbené jsou proužky. Často se do interiéru včlení i cihly (například se nechá jedna stěna s touto dominantou).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1