Osobní vůně, co o nás říká?

Osobní vůně, co o nás říká?

Čich je nejvíce ze všech smyslů spojován s emocemi a vzpomínkami. Stačí nádech a rázem se v mysli ocitáme na jiném místě a době. Vůně, které si vybíráme, o nás hodně vypovídají. Oblíbený osobní parfém ovlivňuje i to, jak působíme na okolí. Odráží náladu, emocionální stav i naše touhy, dokáže uvolnit tělo, mysl i ztišit bolest. S pozitivními účinky pracuje celá staletí aromaterapie.

Aromaterapie je jedním ze způsobů, jak lidstvo od nepaměti využívá pozitivních účinků vonných esenciálních olejů. Proč na nás vůně tolik působí? Některé názory říkají, že jde částečně o kulturní adaptaci. Stále nejde s jistotou říci, jestli třeba levandule uklidňuje, a proto se dává do polštářků a zklidňujících koupelí. Nebo uklidňuje, protože máme její vůni v hlavě spojenou s odpočinkem a relaxací. Tak nebo tak právě spojení vůně a emocí se dá využít v různých situacích. Vhodnou kombinací můžete zapůsobit v práci, navodit intimní atmosféru nebo naopak příjemnou domácí pohodu.

Vše začíná výběrem. Přestože parfémové domy často navádějí ke koupi parfému pro něj a pro ni, nedejte se zlákat. „Určité vůně spojujeme se svými emocemi. Pokud víte, že se chcete při rozhovoru cítit sebevědomě, na večírku rozmarně nebo pokud hledáte nezapomenutelný parfém na svatbu, rozhodněte se pro éterické oleje, díky nimž se budete takto cítit,“ doporučuje Barbora Hranoš, manažerka kosmetické značky LUSH.

Levandule na uklidnění

Svůj osobní parfém tedy vybírejte podle toho, čeho chcete docílit. Zklidnit sebe samotnou nebo obrousit hrany v napjatém prostředí? Potom je vhodná levandule. Má uklidňující a relaxační účinky, proto se dává do polštářků a je oblíbenou součástí olejíčku při aromaterapiích. Dokáže navodit pohodovou domácí atmosféru. Jestli tedy potřebujete partnerovi sdělit něco nepříjemného, provoňte byt jemně levandulí.

Bergamot na dobrou náladu

Jiné účinky má bergamot, svěží olej z nepoživatelného žlutého citrusového ovoce – bergamotového pomeranče. Povznášející a svěží bergamot pomáhá vyjasňovat mysl, omezuje pocity starostí a dodává energii. Jestli čekáte návštěvu a chcete, aby se společnost bavila, pomozte si trochu esencí bergamotu. Kapka parfému na zápěstí může mít pozitivní účinky i v pracovním prostředí, kde je dobrá a veselá energie šířící se vzduchem vždy vítaná.

Květina lásky jasmín

Jasmín je v literaturách popisovaný jako květina lásky. Není lepší vůně na rande nebo romantický večer, protože jde o velmi silné afrodisiakum. Malá lahvička parfému s touto vůně je takové přírodní lákadlo na samečky a může trochu nasměrovat večer tam, kam si přejete. Jeho vůně a účinku se využívá i v olejích k erotickým masážím.

Neroli proti napětí

Olej z květu hořkého pomerančovníku rozzáří mysl a nechá vás cítit se pod napětím. Parfém s neroli je schopen snižovat stresové hormony a zvyšovat produkci serotoninu - chemikálie, která přispívá k štěstí a blahobytu, což z něj činí přírodní posilovač nálady. Tato vůně má svěží medovou vůni a často se používá v parfémech pro svoje povznášející tóny.

Poslední ingredience? Vaše pokožka  

Poslední ingrediencí, která ovlivňuje, jak ve finále budete vonět, je pokožka. Každý člověk má jinou kombinaci mikroflóry, která mimo jiné udržuje pokožku spokojenou. Ať si vyberete jakoukoli vůni, parfém je stejně individuální jako vy sami. Každé stříknutí bude na kůži člověka sedět jinak.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1