Ocet, univerzální úklidový pomocník

Ocet, univerzální úklidový pomocník

2 min. čtení Denisa Salvová
Obyčejný ocet bychom našli v každé spíži jako přísadu do mnoha pokrmů. Ne v každé domácnosti však ví, jak efektivní úklidový pomocník takový obyčejný ocet je. Umí vyčistit troubu, lednici, odstraní nejen vodní kámen, ale i mastnotu. Čtěte dál a budete překvapeni, co všechno ocet zvládne, a navíc je šetrný k přírodě!

Úklidová jednička našich babiček

Těžko bychom našli lepšího, levnější a snadněji dostupného pomocníka na úklid celé domácnosti. Ocet má nejen výrazné čistící, ale také dezinfekční účinky. S octem si naše babičky vystačily na dokonalý úklid celé domácnosti. Vyzkoušejte staré osvědčené tipy a uvidíte, že se obejdete i bez drahých chemických prostředků.

 

Octem proti zápachu

Kombinací octa, vody a éterického oleje si vyrobíte osvěžovač vzduchu přesně podle vašich představ. Ocet eliminuje pachy, a proto je skvělým a zároveň levným osvěžovačem vzduchu. Neředěný ocet nalitý do misky či hrnku odstraní nepříjemný pach na toaletě. Pro použití v dalších místnostech stačí pár kapek nastříkat na sedačku, koberec či záclony. Malá miska s octem dokonale zbaví zápachu i vaši lednici. Potřebujete se zbavit cigaretového kouře? Není nic jednoduššího než do místnosti umístit misku s neředěným octem.

 

Univerzální úklidový pomocník

Hledáte-li univerzální prostředek na úklid celé domácnosti, stačí jen ocet a voda. Tento roztok zvládne vyčistit jakékoliv povrchy, účinně zbaví nečistot a mastnoty. Na co všechno roztok použít?

Ocet v koupelně

  • Octem se zbavíte nečistot a plísní ve spárech mezi dlaždičkami.
  • Ocet zbaví vaši pračku vodního kamene. Stačí jen nalít 1 litr octa do bubnu pračky a zapnout prací cyklus.
  • Ocet zvládne bez šmouh umýt i zrcadlo.
  • Skvrnám od vodního kamene lze díky octu snadno předejít. Stačí jen rozprašovačem postříkat riziková místa jako jsou rohy sprchového koutu a okraje vany, nechat chvíli působit a poté setřít. Věřte, že díky octu máte po starostech.
  • Trápí vás nevzhledná toaletní mísa? Nalijte do ní ocet a nechte působit přes noc. Ráno vyčistěte za pomoci štětky a wc mísa bude jako nová.
  • Nemůžete se zbavit chlupů vašich domácích mazlíčků z oblečení? Cca 100 ml octu přidaného k pracímu prášku zabrání ulpívání chlupů a vlasů na oblečení.
  • Jsou vaše ručníky po vyprání příliš tvrdé? Stačí přidat půl sklenice octa a budou opět jako nové, příjemně měkké.

 

Ocet v kuchyni

  • Vyčištěná mikrovlnná trouba snadno a rychle s octem. 50 ml octa a 50 ml vody nalijte do misky, vložte do mikrovlnky a zapněte na 5 minut. Ocet spolehlivě uvolní usazenou mastnotu a vám se pak bude vnitřek trouby mnohem lépe mýt.
  • Ocet a voda dobře poslouží k vyčištění a dezinfekci vaší lednice.
  • Nerezové části kuchyňské linky se opět budou lesknout, pokud na jejich čištění použijete směs octa a vody.
  • Připáleniny na hrncích? S octem žádný problém! Stačí jen nalít ocet s vodou a nechat 30 minut ve vyhřáté troubě. Budete překvapeni, že připáleniny odstraníte mnohem lépe.
  • Vodní kámen z rychlovarné konvice spolehlivě odstraní ocet, který v ní necháte působit přes noc. Ráno nezapomeňte konvici důkladně vypláchnout.

 

Ocet téměř na cokoliv

  • Ocet si poradí i s dřevěnými povrchy vašeho nábytku.
  • Potřebujete projasnit barvu koberce? Opět pomůže octový roztok, kterým plochu vyčistíte a vytřete do sucha.
  • Ocet si poradí také s prachem z klávesnic vašich notebooků a elektrospotřebičů, ovšem před tím je nezapomeňte vypnout.

 

Věřte nebo ne, ale naše babičky na dokonalý úklid celé domácnosti nic jiného, než obyčejný ocet nepotřebovaly, tak proč se od nich neinspirovat?

 

Autor: Denisa Salvová

Zdroj: www.wikipedia.org

Foto: Shutterstock.com, Unsplash.com 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1