Nejlepší zimní relaxace? Domácí lázně!

Nejlepší zimní relaxace? Domácí lázně!

Jestli jste už utahaní z chladu a dlouhých nocí, možná by se vám hodila relaxační pauza. Třeba takový alespoň týdenní lázeňský pobyt? Pokud na něj zrovna nemáte čas a třeba ani peníze, není všechno ztraceno. Namísto výpravy do Luhačovic, Lázní Bohdaneč či Františkových Lázní si nakupte pár nezbytných ingrediencí a udělejte si takové malé lázně doma.

Provoňte si vzduch

Zajděte si nejprve na procházku do přírody, nadýchejte se vzduchu a svižnou chůzí si vyčistěte hlavu. Pohybem se v těle vytvářejí hormony endorfiny, které způsobují pocit štěstí a uvolnění. Relaxace tedy zaručena. Když dorazíte domů, vyvětrejte, a pak si vzduch provoňte něčím krásným. Zapalte si vonnou svíčku nebo zprovozněte aromalampu či difuzér. Použijte do něj přírodní éterický olej, nejlépe v biokvalitě. Balzámem pro duši jsou například ylang-ylang, šalvěj, muškát, smrk, skořice, santal, růže nebo pomeranč. Pomohou vám zpříjemnit samotný odpočinek a regenerace vašeho těla může začít.

Pusťte si příjemnou hudbu

Domácí prostředí si ještě můžete malinko upravit, abyste si navodili tak trochu lázeňskou náladu. Vzpomínáte, že na lázeňských kolonádách se pořádají koncerty? Hudba je totiž neodmyslitelnou součástí odpočinku. Nemusíte hned sahat po hudbě vážné, ale vyberte a pusťte si muziku relaxační nebo prostě tu, která vás uklidňuje.

Hýčkejte tělo koupelí

Přichystejte si koupel, vždyť právě díky léčebným vlastnostem vodní lázně byla pojmenována ozdravující místa jako „lázeňská“. Naložit se na 20 minut do teplé vany je báječná relaxace. Do lázně přidejte bylinkové soli či esenciální oleje. Existují dokonce speciální koupelové přísady na uvolnění a regeneraci svalů, takže kromě odpočinku současně léčíte bolístky. Na doma si můžete koupit i rašelinové koupele, ty pomáhají nejen pohybovému aparátu (přispívají k regeneraci svalů), ale léčí i nervovou soustavu a reprodukční orgány.

Dejte si pitnou kúru

U voňavé koupele by se nabízelo doporučit sklenku sektu. To si ale nechte na jiné příležitosti, vždyť v lázních se pije něco jiného – minerální vody! Abyste si dopřáli opravdu intenzivní pitnou kúru, sáhněte v obchodě či v lékárně po silně mineralizované vodě, která má opravdu léčebné účinky. Patří sem třeba Magnesia Extra, Mlýnský pramen nebo Vincentka.

Úlevu zmoženému tělu vždy spolehlivě přinese nejen odpočinek, ale i masáž. Tu si sami asi sotva uděláte, ale na některé partie si přeci jen dosáhnete. K promasírování ztuhlých svalů na krku, pažích nebo třeba pro péči o unavené nohy využijte nejrůznější speciální masážní krémy, gely nebo oleje. Vybírejte pokud možno v lékárně nebo v obchodech s přírodní kosmetikou.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1