Mražení: Jak správně zamrazovat a rozmrazovat?

Mražení: Jak správně zamrazovat a rozmrazovat?

Začíná nejúrodnější období v roce – léto. Využijte perfektní kvality ovoce i zeleniny a připravte si zásoby na zimu. Tentokrát se zaměříme na to, jak zamrazit plody naší zahrady.

Mražené neznamená horší, naopak!

Co je lepší? V prosinci koupené maliny, které k nám putovaly nezralé přes půl světa? Nebo maliny ze zahrádky, které jsme si nasbírali krásně sladké v létě a během zimy pro ně můžeme sáhnout do mrazáku? Odpověď je jasná, a hned další výhodou mražení sezónních potravin je jejich cena. Ta se během zimy mnohonásobě zvyšuje. Nemusíte se bát, že byste mražením zeleninu a ovoce zbavovali cenných vitamínů. Ztratí se jen zanedbatelné množství.

Jaké druhy se hodí?

Hrášek, kořenovou zeleninu nastrouhanou či nakrájenou, blanšírovaný květák a brokolici a samozřejmě všechno letní bobulové a peckové ovoce. Ideální je zamrazit je rozložené jen v jedné vrstvě a až po několika hodinách sesypat do sáčku. Takhle se k sobě jednotlivé kousky nepřilepí. Oblíbeným způsobem, jak mrazit větší kousky ovoce, je jejich proslazení. Odstraníme pecky, rozpůlíme či rozčtvrtíme a promícháme s cukrem. I se šťávou, kterou ovoce pustí, zamrazíme v pevných sáčcích a krabičkách. 

Nezapomeňte si na zimu zamrazit také pár sáčků nasekaných bylinek!

V čem mrazit?

Ti chytřejší se připravují předem a schovávají si šikovné plastové kelímky s víčkem, např. od pomazánek nebo zmrzliny. Praktické jsou i pevné igelitové sáčky se zacvakávacím zipem, ty kvalitnější dokonce udrží i tekutiny. Dobře se proto hodí na ovocná pyré a navíc je v přihrádce poskládáte na sebe tak, že zaberou minimum místa.

Rozmrazovat či nikoli?

Všeobecné pravidlo zní, že pokud se chystáme ovoce a zeleninu dále tepelně upravovat, v žádném případě je předem nerozmrazujeme. Ovoce pustí vodu, která by nám úplně rozmočila koláč a ze zeleniny budou rozměklé nevábné kousky. Šetrnou cestou, jak rozmrazit např. ovoce na rozmixování do krému, je umístit ho na pár hodin z mrazáku do lednice. Potrvá to déle, ale neutrpí tepelný šok, jako je tomu při rozmrazování v mikrovlnce.

Čemu chlad naopak nesvědčí

Uchování v ledničce a mrazničce sice prodlužuje životnost zeleniny a ovoce, ovšem některým druhům značně ubírá na chuti. Rajčata, banány, brambory, avokádo i papriky do chladničky nepatří, protože se zde zastavuje proces zrání. Do mrazničky bychom neměli dávat všechny druhy, které obsahují hodně vody. Ta totiž zmrzne a po rozmrazení se z původně hezkého kusu zeleniny stává břečka.

Další tipy ohledně mrazení a rozmrazování naleznete: Které potraviny zamrazit? Jaké potraviny do ledničky nepatří?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1