Máme štěně! Jak na výchovu malého chlupáče?

Máme štěně! Jak na výchovu malého chlupáče?

Podle průzkumů přispěla pandemie k jednomu zajímavému jevu. Stále víc lidí si domu pořizuje psího kamaráda. Jeho výchova ale nemusí být tak snadná, jak se na první pohled může zdát.

Dvakrát přemýšlej, jednou pořizuj

Větší zájem o štěňata a zvířata obecně je dán i větším podílem práce doma. Než se však rozhodnete pro pořízení štěněte, vše si dobře rozmyslete. Víte, že budete pracovat z domu i nadále, co když se to změní, budete mít čas na péči o něj? Je také dobré si uvědomit, že se jedná o závazek na dlouhé roky. Prostě vám přibyde další člen rodiny.

Výchova bude potřeba

Štěně po vás loupne svýma psíma očima a rázem byste mu odpustili i to, že vám rozcupoval nejoblíbenější lodičky. To ale není nejlepší přístup. Pokud chcete mít vedle sebe vyrovnaného psí kamaráda, kterého můžete vzít všude s sebou, bude to chtít laskavé, ale důsledné vedení. Vhodné není ani trestání psa za sebemenší hloupost. Pak z něho může být ustrašený uzlíček nervů, který ze strachu kousne. Pes by vás měl přirozeně uznat jako vůdce smečky, jako svou autoritu, kterou bude respektovat.

Jak na psí výchovu si přečtěte v článku Zbavte svého pejska zlozvyků jednou pro vždy!

Vyberte mu to správné jméno

Ať už pejska pojmenujete jakkoliv, měl by své jméno mít spojené s něčím příjemným. Proto ho vždy oslovujte s radostí v hlase. Když se na vás po zvolání jména podívá, odměňte ho. Některé štěně potěší pohlazení, jiné hračka či pamlsek.

Naučte ho hygieně

Pamatujte na to, že malé štěně potřebuje na záchod zhruba každé dvě až tři hodiny. Určete si místo, kde by mělo vykonávat potřebu – venku, doma na novinách či na psím záchodě. Pokud začne být pejsek neklidný, vezměte ho na zvolené místo. A pokud se podaří, je na místě obrovská pochvala. Pokud i přesto někdy najdete doma loužičku, nemá cenu se na štěně zlobit, nebo mu dokonce máchat čumáček. Pes si tyto události nedokáže spojit a vůbec neví, co se děje. Jestliže ho přistihnete přímo při činu, odneste ho k záchodu.

Aby uměl dobře na vodítku

První seznámení by mělo proběhnout doma. Nechte štěně vodítko očuchat a prvně mu ho připněte jen na chviličku. Pamatujte na to, že by to vždy měla být hra, vodítko není donucovací prostředek. Nikdy tedy pejska netahejte násilím, když se třeba venku zasekne. Snažte se ho motivovat k dalším krokům – hračkou, pamlskem, děláním skopičinek apod. Pokud pes na vodítku tahá, zavolejte si ho zpět k sobě, anebo se zastavte a pokračujte opět až tehdy, pokud bude vodítko prověšené.

Povely jasně a stručně

K učení povelů vždy přistupujeme formou pozitivní motivace. To znamená, že chválíme, odměňujeme, ale netrestáme při nesplnění. Zhruba od půl roka štěněte můžete navštěvovat i cvičák, kde si zvykne na přítomnost ostatních psů.

Pozor na kousání věcí

Štěně kousání potřebuje, protože mu rostou zoubky. Nikdy mu ale na kousání nedávejte běžné věci – staré boty apod. Jinak nepochopí rozdíl, proč některé může a jiné ne. Pořiďte mu kousací hračku. Pokud se ale i tak často uchyluje k demolování věcí, když nejste doma, zamyslete se nad tím, jestli se mu dostatečně věnujete. Kousání věcí má většinou nějaký důvod. Obvykle to bývá třeba obyčejná nuda.

Musí se naučit být sám

Většina z nás bohužel nemůže být doma s pejskem celý den. Proto je nutné naučit ho být chvilku samo. Trénink však bude vyžadovat opravdu pořádnou dávku trpělivosti. S pejskem se před odchodem nelučte. Prvně můžete být za dveřmi třeba deset vteřin, postupně dobu prodlužujte na půl minuty. Pejsek by neměl kňučet. Pokud se tak stane, vraťte se dřív a dobu zkraťte. Ideální je trénovat tehdy, když je pes pořádně vyběhaný a unavený, aby čas odluky prospal.

O psech si můžete přečíst i v našich předchozích článcích, kde se například dozvíte o 10 psích mýtech, psích signálech nebo o tom, že pes může být naším terapeutem i lékařem. Nevyhýbáme se ani tématům, kdy pes nahradí dítě, nebo jak se vyrovnat se ztrátou domácí mazlíčka.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1