Kaštanový prací gel: poklad, který je účinný a zadarmo

Kaštanový prací gel: poklad, který je účinný a zadarmo

5 min. čtení Šárka Brunclíková
Na podzimních procházkách každý určitě narazil na spoustu spadaných kaštanů. Kromě vzpomínání na dětská kaštanová zvířátka se můžeme jako dospělí dívat na plody jírovce maďalu trochu jinak. Co je využít k přípravě vlastního a ekologického pracího gelu? Jak na to a proč se do domácí výroby vůbec pouštět?

Kaštany jsou mnohem víc než jen symbol podzimu. Nabízí praktické využití a zároveň šetrnost k životnímu prostředí. Jejich bílá dužina obsahuje látku nazývanou glykosid saponin. Když se dostane do kontaktu s vodou, začne pěnit a získá schopnost odstraňovat běžné nečistoty a rozpouštět tuky. To znamená, že může být účinným přírodním prostředkem na praní i péči o pokožku.

Snadný recept na přírodní prací gel

Na 1-2 praní potřebujeme:

  • 5–10 čerstvě nasbíraných kaštanů
  • 1 l vody
  • Sklenici s uzávěrem

 

  1. Nasbírané kaštany umyjte a osušte.
  2. Kaštany rozdrťte – dejte je do sáčku a rozdrťte kladívkem nebo nakrájejte na čtvrtiny.
  3. Kousky dejte do sklenice a zalijte vlažnou až teplou vodou.
  4. Uzavřenou sklenici protřepejte, aby se vytvořila mýdlová pěna.
  5. Pokud máte drť, nechte sklenici odležet zhruba 3 hodiny. Pokud jste kaštany rozkrájeli na čtvrtiny, nechte je vyluhovat přes noc.
  6. Hotový prací prostředek nakonec přeceďte přes sítko.

Kaštanový prací gel vydrží v ledničce týden a dá se použít jako každý jiný prací prostředek. Jediný rozdíl je v tom, že ho nalejeme rovnou do bubnu. Nejlepší účinky má ve 40°–60°C. To, že je přírodní, má výhody pro alergiky, děti a lidi s citlivou pokožkou, kterou zbytečně nedráždí. Navíc ho kromě praní jemného prádla můžeme použít i na mytí rukou nebo nádobí. Pokud je oblečení flekaté a více znečištěné, je možné, že se budeme muset obrátit na silnějšího pomocníka – například žlučové mýdlo.

Kaštany na praní do zásoby

Na zbytek roku si můžeme z kaštanů připravit kaštanovou drť. Stačí je při 120 °C třicet minut vysoušet v troubě. Po vychladnutí je rozemeleme na prášek nebo nadrtíme. Je možné postupovat i opačně. Nejdříve kaštany rozemeleme a poté sušíme. Prášek z kaštanů nasypeme do sklenice a skladujeme na tmavém místě. Když budeme chtít vyrobit další várku pracího gelu, stačí zalít čtyři vrchovaté lžičky prášku 250 ml horké vody, nechat 30-40 minut vyluhovat a poté scedit.

Léčivé účinky kaštanů

Kaštany jsou také známé díky svým léčivým účinkům. Slouží jako lék proti revmatismu, křečovým žilám, bolestem zad a kloubů nebo léčí vodnatost, popáleniny, omrzliny a ekzémy. Obsahují totiž aescin, který snižuje otoky, je to antioxidant a má protizánětlivé účinky. Mezi dalšími prospěšnými látkami v kaštanech jsou flavonoidy – antioxidanty a protizánětlivé bioaktivní látky.

Z kaštanů se pro jeho prospěšné účinky využívá i extrakt, a to právě na záněty nebo křečové žíly. Dále můžeme vyrobit odvar z kůry na střevní potíže, tinkturu na bolavé svaly, klouby, otoky a migrény. Při výrobě těchto přírodních léčiv bychom měli dbát instrukcí bylinkářů nebo přírodních lékařů, kteří mají s přírodní léčbou zkušenosti.

Kaštany a lidové tradice

V lidové medicíně se také doporučuje nosit kaštany v kapse proti již zmiňovaným bolestem zad a kloubů nebo dokonce pro zvýšení plodnosti. Jírovec maďal je podle lidové tradice pradávným symbolem plodnosti, a proto by ho u sebe měli nosit ženy, které se snaží otěhotnět, i muži, kteří chtějí zlepšit svou plodnost.

Plodů jírovce nyní najdeme venku plné pytle a byla by škoda darů přírody nevyužít. Až půjdete na procházku do parku, nezapomeňte si jich pár nabrat a zadarmo si vyrobit vlastní prací gel. Kromě toho, že nedráždí kůži a obsahuje účinné látky je navíc šetrný k přírodě.

 

Zdroje: sonnentor.com, living.iprima.cz, zerowastechef.com, wastelandrebel.com

Foto: shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1