Jaký vánoční stromek vybrat?

Jaký vánoční stromek vybrat?

Vánoce jsou za dveřmi a tak jistě jako každý rok řešíte otázku, jaký stromeček bude letos nejlepší? Zvolíte živý, umělý a nebo ten v květináči?

Patří k Vánocům?

Říkáte si, že si bez stromečku nedokážete představit Vánoce? A přitom právě stromek nepatří k příliš starým tradicím. Tento zvyk se k nám dostal až na počátku 19. století z Německa (tam jsou první zmínky zhruba z 16. století). Během středověku církev tento zvyk dokonce považovala za pohanský. Až později ho přijala jako symbol Vánoc. Kupodivu stromeček nejprve zdomácněl ve městech a až poté si našel cestu i do venkovských stavení. Dříve se zdobil především sušeným ovocem, ořechy či perníčky.

Jaký si vybrat?

Dnes nejenže patří stromek k Vánocům již neodmyslitelně, ale navíc si můžete vybrat, jaký si domů přinesete. Živý řezaný, umělý, nebo dokonce v květináči. Jaké mají jednotlivé druhy výhody a nevýhody?

Živý řezaný – Nejčastěji stále volíme stromeček řezaný, vypěstovaný většinou ve speciálních lesních školkách, případně i dovezený ze zahraničí (odrazí se v ceně stromku). Tento typ stromu má jednu velkou výhodu: přinesete si s ním domů totiž i nezaměnitelnou vůni Vánoc. Další výhodou je, že si můžete vybrat z celé řady odrůd, ale i velikostí. Před umístěním domů je vhodné ho skladovat na chladném místě, případně i ponořený do vody. Doba, po kterou vám doma vydrží, záleží především na odrůdě. Ale můžete se z něj těšit i několik týdnů. Nevýhodou může být opadávající jehličí, které je nutné luxovat. A i když bydlíte třeba v paneláku, dnes se již nemusíte trápit otázkou, co se stromkem po Vánocích. Existují speciální svozy, které stromečky, umístěné třeba před dům či k popelnicím, svážejí.

Umělý – Dnes jsou umělé stromky již téměř k nerozeznání od těch živých. Počítejte ale s tím, že si za kvalitně provedený stromeček připlatíte. Můžete si nicméně vybrat třeba zasněžený anebo i s šiškami. Výhodou je, že máte na další roky vystaráno. Avšak je třeba myslet také na to, kam stromek po svátcích uložíte. Co se týče ekologické stopy, je ze zmiňovaných třech možností největší. Jednak energie nutná na výrobu, ale poté i na likvidaci. Většina těchto stromků se dá bohužel jen složitě recyklovat.

V květináči – Další možností, která je navíc i šetrná k přírodě, je pořízení stromku v květináči. Po Vánocích ho můžete buď zasadit na zahradě, nebo ho mít stále v květináči jako okrasu. Jen pozor na to, kde a jaký si kupujete. Investujte raději do nákupu v ověřeném zahradnictví, než v supermarketu. Některé stromky jsou totiž těsně před Vánocemi vykopnuty ze země jen s malým kořenovým valem, a poté vám doma zajdou. Pamatujte i na to, že stromek je potřeba přivykat na změnu teplot postupně. Nejprve ho tedy dejte třeba do garáže, pak chodby a až potom do vyhřátého obýváku. Jinak může strom dostat teplotní šok a zajít.  

Stromek k pronájmu – Žádná z popsaných variant není to pravé? Můžete si vánoční stromek i pronajmout. Zhruba na 14 dní si lze pronajmout strom v květináči, který vám služba přiveze i odveze. Stromek si vyberete přes internet v katalogu. Ekologické a navíc bez starostí. Co víc si přát? Akorát ty dárky si pod něj budete muset dát sami.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1