Jak uklidit efektivně? Vyzrajte na sebe chytrými kroky

Jak uklidit efektivně? Vyzrajte na sebe chytrými kroky

Také nepatříte k těm, kteří se vyžívají v utírání prachu a každou sobotu dělají velký úklid? Pak přinášíme několik tipů, jak tuto nemilovanou činnost zvládnout rychle a efektivně.

Kdo by uklízení miloval?

Možná vám taková otázka přijde hloupá, ale víte, že existují lidé, pro které je úklid posedlostí? Může to dokonce hraničit s kompulzivně obsedantní poruchou. Pokud tedy také nedáte hadr z ruky, raději se nad tím zamyslete. Všeho moc totiž škodí. A jak uklízet co možná nejvíce efektivně?

1. Chce to systém – Úklid si můžete rozvrhnout do celého týdne. V pondělí záchod, v úterý koupelnu, pak pokoje, kuchyň. A na víkend budete mít kromě toho nejakutnějšího volno. Pokud ale uklízíte raději najednou, pak nepoletujte z pokoje do pokoje. Vždy ukliďte jeden a pak se vrhněte na další. Také pamatujte na to, že uklízíme seshora dolů. Nejdřív nábytek a nakonec podlahu.

2. Seznam tomu jen prospěje – Napište si na papír seznam všeho, co máte v plánu uklidit. A pak si postupně odškrtávejte. Uvidíte, jak vás to povzbudí.

3. Rychlost přeje připraveným – Neustále odbíhání vás bude jen zdržovat, proto si vše potřebné připravte na jedno místo. Hadry, čistící prostředky, kyblíky i mop.

4. Zbavte se všeho nepotřebného – Není nic horšího, než při úklidu jen přesouvat věci z místa na místo. Opravdu potřebujete ty staré časopisy, suché květiny či reklamní předměty z práce? Zamyslete se nad tím, že čím méně věcí doma máte, tím lépe se vám bude uklízet.

5. Nemusíte to být nuda – Při úklidu se většinou nikdo zrovna královsky nebaví. Aby to ale nebylo tak hrozné, pusťte si svoji oblíbenou muziku. Zpívejte si, tančete a uvidíte, jak s tou špínou zatočíte.

6. Pozvěte si pomocníky – Tím není myšlena zrovna paní na úklid, ale chytré nástroje, jako je například robotický vysavač, mop či antistatické utěrky na prach. A nezapomeňte, že i děti se mohou touto činností zabývat. Zapojte je do úklidu.

7. Není to jen o čistících prostředcích – Někdy máme tendenci nakupovat co nejvíce čistících prostředků, protože to v nás vyvolává pocit, že už jen tím nákupem něco děláme. Ve skutečnosti nás ale skříň plná drogerie před ničím nezachrání. Spíše nás jen připraví o peníze. Stejně dobře na špínu totiž vyzrajete pomocí jedlé sody a octu. To věděly už naše babičky.

8. Aby pocit čistoty dlouho vydržel, můžete sáhnout i po dalších radách našich předků (levandule ve skříni, pravidla Feng Shui či vykouření prostoru pomocí bílé šalvěje).

9. Víte, že díky úklidu můžete zhubnout? Pak vězte, že ano. Během úklidových pohybů totiž spálíte spousty kalorií. Už tedy není potřeba se vymlouvat, že na pravidelný pohyb nemáte čas. Stačí vytřít podlahu, vyžehlit či vyleštit okna a máte to jako ve fitku. Věděli jste například, že při převlékání postelí a stlaní spálíte 240 kcal za hodinu?

10. A na závěr: odměna – Do práce také nechodíte jen tak, že vás to prostě baví. Takže i za úklid si dopřejte nějakou tu odměnu. Může to být horká koupel, kousek milovaného dortu a nebo třeba večer s oblíbeným filmem. Ať se máte při uklízení na co těšit!

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1