Jak na vánoční úklid?

Jak na vánoční úklid?

Na Vánoce se vždy snažíme, aby vše bylo perfektní. Většinou je to však za cenu stresu, shonu a pak nám nejkrásnější svátky utečou mezi prsty. Jak vyzrát na úklid, abyste „šůrováním“ nestrávili celé dny?

Na jednoho je toho moc

Většina žen řeší před Vánocemi dárky pro své nejbližší, peče cukroví a snaží se doma vykouzlit tu pravou atmosféru. A k tomu ještě úklid! To je na jednoho opravdu hodně, proto nejen požádejte o pomoc celou rodinu, ale úklid si pečlivě rozplánujte. Pak vám totiž zbyde čas i na to, abyste si sedla s hrnkem punče či svařáku a mohla se chvíli nerušeně těšit na ten velký den.

1. Nesnažte se vše stihnout za jeden den. Velký úklid se za takovou dobu stihnout nedá a vy budete mít špatnou náladu zbytečně. Vezměte raději papír a tužku a naplánujte si, jaký den se vrhnete na kterou místnost.

2. Zbavte se nepotřebných věcí. Ať se budete snažit sebevíc, pokud se budou všude povalovat nějaké drobnosti, různé papíry a dokumenty, bude byt stále působit neuspořádaným dojmem. Co je vám líto vyhodit, můžete „pověsit“ na internet. Věci za odvoz jistě někomu ještě udělají radost. Nezapomeňte ani na úklid sezónních věcí, jako jsou boty a bundy. Hned to bude v předsíni působit čistším dojmem.

3. Den velkého prádla. Vyberte si den, kdy se vrhnete na praní toho, co perete jednou za čas – přehozy, záclony, závěsy atd. Sice toho je hodně, ale alespoň to budete mít za den hotové.

4. Chce to systém. A to nejen rozvržení místností, ale i samotného úklidu. Vždy je lepší začínat odshora dolů. Nejprve omeťte pavučiny, pak otřete lustry, vyperte záclony, otřete nábytek a na závěr si nechte podlahy a vytírání.

5. S pomocníky to jde lépe. Zvolte nejen správné čisticí prostředky (budete se divit, co vše zvládnete třeba jen s octem a jedlou sodou), ale na pomoc si přizvěte i techniku. Například parní čističe na okna a speciální tepovače na sedačky a koberce (lze zapůjčit).

6. Kuchyň zabere nejvíce času. Když si budete úklid plánovat, myslete na to, že právě kuchyně vyžaduje nejvíce úsilí. To máte ledničku, troubu, skříňky s potravinami, mikrovlnku, myčku... na druhou stranu, právě kuchyň je v neustálém zápřahu, a proto uklizená nevydrží tak dlouho, jako třeba ložnice.

Nestíháte? Nevadí

Pokud letos na úklid nezbývá čas, leda byste po nocích nespala, nestyďte se to svěřit někomu jinému. Profesionální firma za vás uklidí a vy se místo toho můžete vydat s rodinou třeba na procházku adventně vyzdobeným městem. Rozhodně to bude lepší řešení, než být v neustálém napětí a dávat to najevo i svým blízkým. Můžete si dát velký profesionální úklid jako takový dárek pod stromeček.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1