Jak na to, aby muškáty bohatě kvetly?

Jak na to, aby muškáty bohatě kvetly?

2 min. čtení Redakce
Muškáty patří jednoznačně mezi nejoblíbenější balkónové květiny. Pelargonie, jak jsou také muškáty nazývány, od května do září zdobí nejeden balkón a terasu. Muškáty snad nikdy nevyjdou z módy a důvodů je mnoho. Jsou velmi dekorativní, pěstování zvládne i začátečník, jsou odolné vůči chorobám a škůdcům a velmi snadno se množí. Jediné, co pěstitele muškátů může trápit, je nedostatek květů. Jak dosáhnout záplavy květů, vám poradíme!

Není muškát jako muškát

Nejdříve je třeba si rozmyslet, jaký muškát bude váš balkón a terasu zdobit. Muškáty se dělí na mnoho druhů, a zatímco někteří milují převislé muškáty, jiní nedají dopustit na klasické vzpřímené muškáty, které dobře známe nejen z truhlíků a květináčů našich babiček, ale také z mnoha středomořských zemí. Oblíbené jsou také anglické muškáty, jejichž některé aromatické druhy odpuzují hmyz. Vybírat ovšem můžete i podle typu květů. Některé muškáty mají jednoduché květy, jiné se pyšní plnými květy v podobě drobných „růžiček“. Barev na výběr je také nespočet. Vybírat lze od temně rudé a klasické červené, přes růžovou, lososovou, fialovou, až po bílou. Muškáty mohou mít dokonce i dekorativní listy. Pokud hledáte nenáročnou, ale krásnou rostlinu, která bude skvěle vypadat nejen v truhlíku, ale i v nádobě a na záhoně, muškáty jsou jasnou volbou.

Základem bohatého květenství je výsadba

Sazenice muškátů vybírejte jen silné a zdravé. Chcete-li záplavu květů, počítejte, že do 60 cm truhlíku budete potřebovat 6 až 7 rostlin. Muškátů vzpřímených postačí 5 kusů sazenic.  Truhlíky volte raději samozavlažovací, na jejichž dno nezapomeňte dát drenáž. Pro bujný růst a květ zem ze zahrádky opravdu nestačí, ale vyplatí se investovat do kvalitního substrátu pro pelargónie. Pozor, muškátům neprospívají substráty s obsahem rašeliny. Po výsadbě rostlinky dobře zalijte a nechte je alespoň den v polostínu. Na muškáty nespěchejte a vysaďte je až po ledových mužích. Mladé rostlinky by mráz zničil a vaše práce i finance by přišly vniveč.

Muškáty zásadně na jižní stanoviště

Muškáty milují slunce, a proto volte jižní stanoviště. Umístíte-li muškáty na severní okno, záplavy květů se nikdy nedočkáte. Rostliny budou trpět, budou se snažit dostat za světlem a sluncem, budou vytáhlé a málo pokvetou. Stejně tak by měly být rostliny chráněny před deštěm a větrem.

Muškáty potřebují výživu

Základem bujného růstu a květenství je výživa. Jednou za 14 dní muškáty přihnojujte hnojivem určeným přímo pro ně. Pravidelná zálivka je pak naprostou samozřejmostí, v horkých dnech 2x denně, ráno a večer, nikdy však ne přes poledne. Pozor dejte na přelití. Pokud budou muškáty stát ve vodě, budou jim uhnívat kořeny a časem o rostliny přijdete.

Investice se vyplatí

Investice do nových muškátů se opravdu vyplatí, zejména do muškátů převislých. Na starých rostlinách je méně květů, a proto je vhodnější kupovat rostliny každý rok nové. Namísto levných nákupů v supermarketech vybírejte silné a kvalitní sazenice se zdravým kořenovým systémem, u kterých je téměř jisté, že v truhlíku dobře zakoření. Nešetřete ani na zemině. Budete-li sázet do loňské zeminy, muškáty budou trpět a špatně nejen porostou, ale i pokvetou.

Babské tipy pro bujný růst a květ

  • Staré květy musí pryč

Všechny staré květy odstraňujte, podpoříte tím násadu nových květenství.

  • Domácí hnojivo s droždím

Z jedné lžičky jedlé sody a kostky droždí vytvořte směs, kterou zalijte třemi litry převařené vlažné vody a nechte dva týdny kvasit. Pozor, nádobu nezavírejte, mohla by vybouchnout. Stejným způsobem lze vyrobit i variantu, ve které sodu nahradíte cukrem.

  • Hnojivo s jódem

Do litru vody stačí přidat kapku jódu. Hnojivo nikdy nesmí přijít na květy, ani na listy. Používejte 1x týdně. Pozor na obsah jódu, bude-li ho moc, spálíte muškátům kořenový systém.

  • Banánové hnojivo

Oblíbené a velmi jednoduché hnojivo z banánových slupek má spoustu příznivců. Stačí jen slupky usušit, rozdrtit a přidat do zeminy. Úspěch zaručen.

Zdroj: https://living.iprima.cz/

Foto: Shutterstock.com, Pixabay.com 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1