Esenciální oleje pro čistý vzduch v domácnosti

Esenciální oleje pro čistý vzduch v domácnosti

Esenciální oleje se v zimních měsících opravdu hodí, protože nám nabízejí výbornou podporu pro zachování čistého dýchacího systému. Nejčastěji se setkáváme s doporučením eukalyptu. Eukalyptus má ale více druhů, a ne všechny jsou vhodné pro použití například u dětí anebo s lidí se specifickými zdravotními potížemi. Jaké esenciální oleje tedy zařadit?

Eukalyptový olej a jeho specifika

Druhů esenciálního oleje z eukalyptu je na trhu několik. Vůbec nejčastěji narazíte na eukalyptus globulus. Bohužel ale při různých doporučeních na to, jak se používá eukalyptový olej, nenaleznete konkrétní specifikaci. Kromě eukalyptu globulu můžete najít na trhu eukalyptus smiithi, eukalyptus staigeriana. eukalyptus citronový (citriodora), eukalyptus radiata, eukalyptus camaldulensis, eukalyptus mentolový a eukalyptus kryptonový.

Eukalypty obecně se ve většině případů nedoporučují malým dětem až do deseti let věku kvůli vysokému obsahu aromatické molekuly 1,8 cineol. Nejjemnější z eukalyptů je eukalyptus citriodora, který se může používat u dětí od ukončeného šestého roku věku. Na eukalypty jako celou skupinu je potřeba si dávat pozor v těhotenství, při kojení, nejsou vhodné ani pro astmatiky a epileptiky.

Esenciální oleje pro dobré dýchání

Pro podporu dobrého zimního dýchání ovšem nelze využít pouze konkrétní druhy eukalyptů, ale také dětem daleko příznivější esenciální oleje. Použití esenciálního oleje nebo směsi esenciálních olejů v difuzéru nebo aromalampě by nemělo u dospělého překročit 30 minut denně, u dětí dodržujte 15 minut. Počet kapek volíme podle velikosti místnosti od dvou do pěti u jednodruhového esenciálního oleje nebo olejové směsi.

Esenciální oleje uvolní dýchací cesty

Esenciální oleje, které uvolní dýchací cesty a podpoří jejich odolnost v zimních dnech, jsou hlavně jehličnany, eukalypty, ale také citrusy, které jsou vhodné i pro menší děti od tří let. Ideální je používat u dětí hydroláty (květové vody), které jsou jemné, ale přesto velmi účinné. Obsahují 1 % ve vodě rozpustných látek z esenciálního oleje, vznikají jako vedlejší produkt při jeho destilaci.

Pokud váš potomek bojuje se sezónním nachlazením a chcete přece jen použít eukalypty, i když je mladší deseti let, stačí vlít do aromalampy nebo difuzéru čajovou lžičku nekonzervovaného hydrolátu z eukalyptu globulu nebo eukalyptu citriodory, případně některého jehličnanu a nechat odpařovat. Esenciální olej, který lze bez obav použít u dětí od tří let v nízkém dávkování je také ho-sho.

Velmi efektivním esenciálním olejem pro uvolnění dýchacích cest a zahlenění, který je vhodný i pro děti od šesti let, je tymián linalool. Tento jemný chemotyp tymiánu výborně odhleňuje, podporuje dobré dýchání a vykašlávání. Aplikujte jej buď ve směsi s rostlinným olejem (2 kapky na polévkovou lžíci, u dětí stačí 1 kapka) na hrudník a záda dítěte nebo dospělého denně.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1