Co si dát do okna? Rolety, závěsy či žaluzie?

Co si dát do okna? Rolety, závěsy či žaluzie?

Zařizujete domácnost a přemýšlíte, co dát na okna? Dříve to bylo jednoduché, vedly závěsy a záclony. Dnes se ale nabízí spousta řešení. Tak které zvolíte vy?

Rolety nejsou out

Jistě si i vy pamatujete, když na oknech bývaly plátěné rolety obvykle béžové barvy. Často na nich ulpíval prach, vytahávaly se a když se rozbilo navíjení, bylo to za trest. Jenže to je dávná minulost. Dnes se totiž rolety vyrábějí ze speciálního antistatického materiálu, který prach odpuzuje a stačí je pouze jednou za čas vyluxovat. Rovněž si můžete vybrat z různých barev.

Rolety jsou ideální i v případě, kdy chcete místnost co nejvíce zatemnit. Vyrábí se i speciální rolety, které propustí jen 10 % světla a mají i bočnice, díky kterým světlo nikudy neproklouzne. A to není všechno. K dostání jsou sice i rolety navíjené pomocí šňůrky či řetízku, ale už vcelku běžně dostanete i s elektrickým pohonem. Ty si navíc můžete i načasovat. Třeba když nejste doma a nechcete, aby vám tam pražilo celý den sluníčko, rolety se samy spustí.

Žaluzie nejen hliníkové

V našich domácnostech najdeme zřejmě nejčastěji právě žaluzie. Říkáte si, že jsou ale takové nudné a strohé a hodí se spíš jen do kanceláře? Ani to dnes již neplatí. Vybrat si můžete i to, kam žaluzie umístíte – zda mezi skla do okna a nebo před ně (do interiéru). Pokud jsou uvnitř oken, je jejich údržba takřka bezpracná, protože do oken se nedostane prach. Výrobci dnes dokonce nabízejí žaluzie s obrázky, takže když je doma zatáhnete, můžete mít v okně jakýkoliv motiv, který se vám líbí. Pokud máte žaluzie mimo okna, postačí jednou za čas otřít speciálními utěrkami, aby se na nich nedržel prach. Většinou si lidé volí hliníkové žaluzie, jestliže ale chcete něco zajímavějšího, můžete si vybrat dřevěné, bambusové, ale třeba i plisované.

Závěsy a záclony?

Další možností, jak okna vyplnit, je klasika v podobě závěsů a záclon. U záclon jde spíše jen o poskytnutí soukromí a větší útulnosti v bytě, než že by měly nějaké větší zatemňující funkce. Řada moderních domácností, kde jsou velká francouzská okna už od používání záclon upouští. Na druhou stranu díky nim máte jistotu, že vám soused neuvidí, jak se říká, až do talíře. Oproti žaluziím také vyžadují více péče. Je nutné je prát, věšet, a to pravidelně, aby v sobě nezadržovaly příliš prachu. Pro alergiky nejsou rozhodně nejlepší volbou.

Co se týče závěsů, i ty vyžadují více starání, než ostatní zatemňovací systémy. A to především praní. Navíc je nutné se zamyslet nad tím, zda nebrání funkčnímu vytápění (například když jsou umístěné přímo na topení apod.) Na druhou stranu dokážou zútulnit domov tak jako žaluzie rozhodně ne. Můžete si vybrat z nepřeberného množství materiálů, barev, potisků... Navíc se dnes dělají i speciální zatemňovací závěsy, takzvané blackout. Ty by měly propustit do místnosti jen minimum světla, a hodí se tak především do ložnice.

Elegantní venkovní řešení

Dřevěné okenice před okny jsou klasika, kterou my znáváme maximálně už jen z chalup a chat. Okenice na domech nahradily žaluzie či rolety, které se místo otevírání a zavírání jen vysunují. Avšak i dnes se tento předokenní systém používá, i když nejde o klasické okenice. Často se z nich stává i zajímavý prvek na domě. Ovládají se ručně, nebo dnes už častěji pomocí dálkového ovládání. A jaké že mají výhody? Brání úniku tepla z budovy, ale i nepříjemnému přehřátí v létě, a navíc snižují hluk z ulice. Obvykle se vyrábějí z plastu, nebo hliníku a barvu si můžete zvolit takovou, aby vám ladila k fasádě.

Tak čím si zatemníte vy?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1