Buďte jako cibulka, aneb jak nosit termoprádlo

Buďte jako cibulka, aneb jak nosit termoprádlo

Když lezavá zima proniká každou sebenší dírkou v oblečení, není to nic příjemného. Víte, jak si pobyt venku v chladných dnech zpříjemnit a nenastydnout? Pořiďte si termoprádlo a oblečení vrstvěte.

Kdo se nechce ani v zimě vzdát pobytu venku, musí udržet tělo v suchu a v teple. A právě termoprádlo, které se také nazývá funkční prádlo, tohle docela dobře dokáže. Přece dobře víte, že cokoliv se buduje, musí mít pevné základy. A na tom, jakou základní vrstvu oblečení si v zimě vezmete, opravdu hodně záleží.

Odborníci přitom radí nekupovat první termoprádlo, které v obchodě uvidíte. Univerzální funkční prádlo totiž neexistuje. Každá pohybová aktivita je specifická. Musíte brát v potaz to, o jaký pohyb, nebo přímo sport jde, jak intenzivně sportujete a v jakých podmínkách se budete pohybovat. Na trhu je několik různých řad funkčního prádla a není od věci si nechat poradit.

Ideální materiály

Vybírat si můžete prádlo z merino vlny, nebo ze syntetických materiálů:

  • Merino vlna se umí dokonale přizpůsobit teplotním výkyvům, proto prádlo využijete v zimě i v létě. Její vlákna jsou přirozeně antibakteriální, proto prádlo nezapáchá ani při delším nošení.

  • To samé platí i pro termoprádlo ze syntetických materiálů polypropylenu, či polyesteru, kterému dávají přednost ti, které klasická vlna „kouše“. K dalším výhodám prádla ze syntetiky patří tvarová stálost a také částečná odolnost vůči bakteriím a plísním díky iontům stříbra přidávaným do některých materiálů.
  • A pokud se nemůžete rozhodnout, pořiďte si takové, které kombinuje přírodní i syntetický materiál. Nabízí to nejlepší z obou kategorií a je tak mechanicky odolnější, než běžné merino, ale příjemnější na tělo. Je i antibakteriální a schne rychleji.
  • Pokud se chystáte na náročnější sport, například běžky, zvolte kombinaci vlněných a syntetických materiálů. Jestli milujete sjezdové lyžování nebo turistiku, potom největší službu udělá 100% vlněné prádlo.

Na velikosti záleží

Každopádně se ujistěte, že kupujete správnou velikost. Termoprádlo by totiž mělo tělo vždy těsně, ne však nepříjemně, obepínat, aby mohlo plnit svou funkci – odvádět vlhkost od pokožky a udržovat ji v suchu a teple.

Každá vrstva má smysl

Tuhle poučku zná asi každý: je lepší obléct si víc vrstev, než jeden supertlustý svetr. Ovšem správné vrstvení je tak trochu věda. Jak na to?

1. vrstva je základ: měla by přiléhat přímo k tělu. Odvádí tělesnou vlhkost efektivně od pokožky, čímž udržuje tělo v suchu. Právě té se říká funkční prádlo.

2. vrstva odvádí vlhkost i hřeje: odvádí vlhkost z první vrstvy a současně udržuje tělesné teplo. Používají se na ni materiály z technických vláken se schopností vázat velké objemy vzduchu, s nízkou nasákavostí a dobrou schopností transportovat vlhkost. Do této kategorie patří veškeré fleecové oblečení.

3. vrstva izoluje i chrání: sem patří outdoorové oblečení, které v sobě kombinuje vlastnosti izolační vrstvy a vrstvy ochranné. Takové oblečení by mělo být maximálně mechanicky odolné, odolné vůči větru, alespoň částečně nepromokavé a co nejvíce prodyšné. Klasickým příkladem jsou výrobky z materiálu SoftShell.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1