5 tipů, jak začít být eko ženou

5 tipů, jak začít být eko ženou

Jedna specialistka na ochranu životního prostředí nedávno říkala, že pokud jde o záchranu přírody, není za pět minut dvanáct, ale je už po dvanácté. Přesto bychom se neměli vzdávat naděje, že planetu přeci jen ještě můžeme zachránit. Jak na to? Začněte dělat cokoliv, co přírodu neničí, ale prospívá jí to. Jak na to?

Máme pro vás pár tipů, stačí, když začnete s jediným z nich. Naprosté překopání životního stylu po vás nikdo nechce, to byste stejně dlouho nevydrželi. Zkuste ale postupné, celkem nenáročné, ale důležité změny. Každý krok zpět ekologickému chování se počítá a navíc se násobí s každým člověkem, který se k ekologicky smýšlející skupině přidá. A počet těchto lidí naštěstí narůstá.

1.      Snižte spotřebu pytlíků

Jeden igelitový sáček nebo taška se rozkládá i více než sto let! Omezte jich používání. Igelitové tašky jsou v obchodech sice zpoplatněné, ale přiznejte si, kolikrát jste po ní stejně sáhla? A velkým problémem jsou i jednorázové sáčky na ovoce, zeleninu a pečivo. Ty totiž vůbec nejde recyklovat.

Náš tip: Noste si své plátěné tašky či proutěný košík. Housky, chleba nebo šťavnaté plody dávejte do textilních sáčků. Ty koupíte například na různých e-shopech nebo si je ušijte ze staré záclony.

2.      Kávu pijte z vlastního

Rozhodně se dá omezit i používání plastových kelímků na kávu. Těch se v České republice každý rok spotřebuje na 350 milionů a vůbec je nelze recyklovat. Neznamená to, že byste si už nikdy neměla koupit žádnou kávu s sebou. Stačí si pořídit vlastní termohrnek a každé ráno ho přibalit do kabelky. K sehnání jsou opravdu moc krásně zdobené kousky, které předčí všechny jednorázové kelímky.

Náš tip: Víte, že jsme se loni stali po Německu druhou zemí v Evropě, kde se rozšířilo používání vratných kelímků? Projekt Otoč kelímek sdružuje kavárny, kam můžete zajít, za zálohu si tu plastový kelímek půjčit a klidně ho vrátit v jiném podniku.

3.      Zamilujte si vodu z kohoutku

Dodržování pitného režimu je moc důležité, ale nákupy nápojů v plastových lahvích jsou zatraceně neekologické. Každou vteřinu se na světě prodá 20 tisíc plastových lahví, a i když jsou recyklovatelné, lidstvo to prostě nestíhá. Přitom do většiny takzvaných PETek se balí pitná voda.

Náš tip: Téměř ze všech českých kohoutků teče kvalitní pitná voda. Pořiďte si vlastní láhev, ať už plastovou nebo krásnější, ale těžší skleněnou a pravidelně si ji na své cesty doplňujte.

4.      Berte raději papír nebo sklo

Až budete příště v obchodě stát před napěchovanými pulty a přemýšlet, čím nakrmíte rodinu, zkuste sáhnout vždy po výrobku v takovém obalu, který je méně náročný na recyklování. U pečiva často můžete zvolit papírový sáček, a to balené do plastů prostě v obchodě nechte. Sklu před plastem můžete dát přednost například při nákupu oleje, jogurtů, různých dresingů či majonéz.

Náš tip: Pokud máte v okolí prodejny bez obalu, využívejte je. Tuto možnost nabízejí i některé e-shopy, v nichž si objednáte libovolné množství odvážitelné potraviny a doručí vám ji v papírovém sáčku.

5.      Třiďte odpad

Vyčleňte si v kuchyni koutek na barevné koše, které vám každý den připomenou, kam daný odpad patří. Venkovní stanoviště s popelnicemi navíc bývají dobře vybavená a kromě klasických plastů, skla a papíru tam leckdy najdete i nádoby na bioodpad, textil, nápojové kartony či použité baterie.

Náš tip: Pokud chcete být hodně eko, pořiďte si takzvaný vermikompostér, který může být postavený v bytě. Využívá schopnosti žížal přeměňovat rostlinné zbytky na kvalitní organické hnojivo.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1