Hektické ráno? Zařaďte tyto rodinné rituály a začnete den v klidu

Hektické ráno? Zařaďte tyto rodinné rituály a začnete den v klidu

5 min. čtení Šárka Brunclíková
Hledání tašek, snídaně v běhu, příprava svačin a zapomenuté klíče. To je ranní realita pro mnoho domácností. Je na čase si začátek dne udělat příjemnější, protože zvýšit si hned ráno hladinu kortizolu není pro nikoho prospěšné.

Hektická rána jsou výzvou pro celou rodinu. Nejen že musíte myslet na to, abyste se vypravili sami, ale péči potřebují i děti, které kontrolujete při každém kroku, aby náhodou nezapomněly něco, co se jim bude během dne hodit. Máme několik tipů na rodinné rituály, které mohou pomoci vytvořit klidnější start dne.

Jak vyřešit ranní shon?

1. Večerní příprava je klíčová

Už večer si přichystejte oblečení pro sebe i děti, aktovky, svačiny, plyšáky a vše ostatní, co budete ráno potřebovat. Takhle se vyhnete stresu z ranního shonu a budete moci v klidu vstát a začít den.

2. Plánujte čas odzadu

Zamyslete se, kdy musíte dorazit do školy, školky či práce. Kolik vám zabere cesta a kdy musíte vyrazit z domova? Odpočítejte od tohoto času dobu, kterou potřebujete na jednotlivé činnosti – probuzení, hygienu, snídani a oblékání. Tak zjistíte, kdy je nejvhodnější čas na vstávání a budete moci lépe plánovat ranní rituály.

3. Dodržujte rutinu

Pokud je to možné, snažte se dodržovat stejné časy vstávání, chystání a odchodu z domu. Tělo si tak na ranní rutinu zvykne a bude se probouzet snáz a bez stresu. Uvádí se na vytvoření nového návyku a rutiny potřebuje člověk kolem 60 dní. Buďte proto trpěliví a vydržte.

4. Vstávejte na první zazvonění budíku

I když se ráno nechce z postele, snažte se vstát na první zazvonění budíku. Můžete klidně ještě chvíli ležet, ale rozhodně neusínejte. Budete akorát unavenější, protože tělo znovu vstoupí do první spánkové fáze.

5. Pro děti buďte oporou, ne stresorem

Pokud se děti nebudí samy, vzbuďte je v momentě, kdy vy sama jste nachystaná. Místo křiku a stresu jim dejte prostor se probrat a nalaďte se společně na pohodový den.

6. Snídejte doma

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a dodá vám energii na celý den. Nezapomeňte snídat v klidu a pohodě doma. Pokud ráno nemáte na přípravu čas, volte takovou snídani, kterou si nachystáte již večer předtím. Může to být třeba jáhlová kaše, vaječná omeleta nebo takzvané overnight oats.

7. Komunikujte s teenagery

Máte doma teenagery s vlastním časovým plánem? Pokuste se s nimi domluvit předem na časech koupelny, přípravy snídaně a dalších ranních aktivit. Tak se vyhnete zbytečným ranním hádkám a stresu.

8. Nebojte se improvizovat

I když se vám nepodaří dodržet plán na 100 %, nevadí! Ráno je přeci každý den a máte další šanci to zkusit lépe. Důležité je, abyste se nenechali stresem pohltit a vytrvali při vytváření nové rutiny a návyků. Ty se snažte přizpůsobit potřebám vaší rodiny tak, aby vyhovovaly všem členům.

 

Zdroje: Škola paměti, maminka.cz

Foto: Shutterstock

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1